Οι 10 κανόνες συμπεριφοράς για να γίνεις καλύτερος εντός γυμναστηρίου

26 October 2021

Description

Οι 10 άγραφοι νόμοι ευπρέπειας για εσένα αλλά και τους άλλους.

H σοβαρή προσπάθεια που κάνεις για να χτίσεις ένα δυνατότερο σώμα στο γυμναστήριο είναι σεβαστή από όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται γύρω σου. Εσύ όμως τους σέβεσαι το ίδιο; Ή, για παράδειγμα, αφήνεις τα κοινόχρηστα αξεσουάρ προπόνησης όπου να’ ναι μόλις ολοκληρώσεις τα σετ σου; Άραγε, όταν σηκώνεσαι από τον πάγκο έχεις φροντίσει να σκουπίσεις με μια καθαρή πετσέτα τον ιδρώτα που έχει αφήσει η πλάτη σου;Παρακάτω θα βρεις τους 10 άγραφους κανόνες του savoir vivre που κάθε γυμναζόμενος πρέπει να τηρεί, εάν θέλει να θεωρείται τζέντλεμαν.


Τοποθέτησε τα βάρη στη θέση τους


Ακόμη και αν τα πήρες από κάτω επειδή κάποιος άλλος δεν φέρθηκε σαν κύριος πριν από σένα, όταν ολοκληρώνεις τις επαναλήψεις και τα σετ σου φρόντισε να τοποθετείς τον εξοπλισμό στα ειδικά rack. Να δεις ότι όλοι μετά, θα σε μιμηθούν.


Η πετσέτα είναι πρωτεύον αξεσουάρ προπόνησης


Φρόντισε να έχεις στην αθλητική τσάντα την προσωπική σου πεντακάθαρη πετσέτα. Θα σου φανεί χρήσιμη όχι μόνο για λόγους προσωπικής υγιεινής, αλλά και για λόγους αξιοπρέπειας απέναντι στον επόμενο που θα ξαπλώσει την πλάτη του στον πάγκο ακουμπώντας στον δικό σου ιδρώτα.


Μην παίζεις με το κινητό όταν γυμνάζεσαι


Άλλο πράγμα είναι να κάθεσαι στον καναπέ του σπιτιού σου και να σερφάρεις ή να στέλνεις μηνύματα και άλλο να κάνεις το ίδιο όταν βρίσκεσαι στο μηχάνημα των ποδιών, για παράδειγμα. Δεν είναι απρέπεια, αλλά προκαλεί έλλειψη προσοχής στην προσπάθειά σου. Είναι όμως απρέπεια, όταν έχεις τελειώσει το ημίωρο πρόγραμμα στο διάδρομο και αφήνεις τον επόμενο να περιμένει μέχρι να ολοκληρώσεις το ποστάρισμά σου.


Δεν κοπανάς τους αλτήρες στο πάτωμα


Είναι φυσιολογικό να προκαλείς θόρυβο με τις αναπνοές (πιθανώς και μερικές ήπιες κραυγές) την ώρα που εκτελείς ένα βαρύ σετ με ελεύθερα βάρη, αλλά δεν έχει νόημα να πετάς με ακόμη περισσότερο θόρυβο τους αλτήρες ή τη μπάρα στο πάτωμα μόλις ολοκληρώσεις. Και όχι μόνο επειδή ενοχλείς τους διπλανούς, αλλά και γιατί μπορείς να τραυματίσεις τον εαυτό σου με το απότομο πέταμα του βάρους.


Προσπάθησε να μην ουρλιάζεις πάρα πολύ


Όλοι βγάζουν μικρές άναρθρες κραυγές την στιγμή που σηκώνουν μια βαριά μπάρα, αλλά από αυτό το σημείο έως εκείνο που ουρλιάζεις καθ’ όλη τη διάρκεια των επαναλήψεων σαν αγριάνθρωπος, η απόσταση είναι τεράστια (ιδίως αν οι φωνασκίες σου περιλαμβάνουν και βλαστήμιες).


Οι καθρέφτες του γυμναστηρίου δεν είναι εκεί για να βγάζεις φωτογραφίες


Στο γυμναστήριο βρίσκεσαι για προπόνηση και όχι για επίδειξη. Και οι καθρέφτες βρίσκονται εκεί ώστε να παρατηρείς τις κινήσεις που εφαρμόζεις σε κάθε άσκηση, με σκοπό την καλύτερη και ασφαλέστερη τεχνική. Μια φορά να ποζάρεις για μια selfie δεν χάλασε ο κόσμος. Αλλά εάν είσαι διαρκώς με ένα τεντωμένο χέρι κρατώντας το κινητό ή, έστω, παίρνεις πόζες αγωνιστικού bodybuilding αυτοθαυμάζοντας τους μυς σου, παραδέξου το: είσαι μεγάλο ψώνιο. Πρόβλημά σου.


Δίνε συμβουλές στους αρχάριους


Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάς με υπεροψία και αλαζονεία τους αρχάριους που κυκλοφορούν γύρω. Ο σωστός βετεράνος γυμναζόμενος δεν ξεχνά ότι έχει βρεθεί σ’ αυτή την (άβολη είναι η αλήθεια) θέση, και οφείλει, σαν γνώστης, να προσπαθεί να συμβουλεύει πού και πού έναν νεοφώτιστο. Τουλάχιστον, ας είσαι ευγενικός, προσηνής και φιλικός. Όλοι εκεί μέσα, μια οικογένεια είστε, αν το καλοσκεφτείς.


Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν


Ακόμη και εάν το σώμα σου βρίσκεται στην κορυφή της διάπλασής του, δεν υπάρχει λόγος να κοντράρεσαι με άλλους -άλλο πράγμα η ευγενής άμιλλα, άλλο ο στείρος ανταγωνισμός. Απ’ την άλλη, εάν είσαι ακόμη στο "χτίσιμο", μην προσπαθείς να συγκριθείς με ασκήσεις που εκτελούν σώματα αιχμής. Κοίτα τη δουλειά σου και συνέχισε να ασκείσαι σύμφωνα με τις ικανότητες και τις αντοχές που έχει το σώμα σου τη συγκριμένη περίοδο. Ο μόνος στόχος σου είναι να πετυχαίνεις όλο και καλύτερη εικόνα του σώματός σου κάθε μέρα.


Τα αποδυτήρια δεν είναι το μπάνιο του σπιτιού σου


Υπάρχουν πελάτες που μεταμορφώνουν τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου σε ατομική καμπίνα beauté, σε σημείο να κάνουν ακόμη και πεντικιούρ ή να ξυρίζουν τις τρίχες του σώματός τους με τις ώρες, αγνοώντας το πόσο μπορεί να βιάζεται ο επόμενος. Εσύ κάνε το ντους σου αλλά μέχρις εκεί. Και θυμήσου: άφησέ τα όλα όσο πεντακάθαρα τα βρήκες.


Tο γυμναστήριο δεν είναι καφετέρια ή club γνωριμιών


Υπάρχουν πολλοί άντρες, οι οποίοι πληρώνουν συνδρομή για να αποκτήσουν κοινωνική ζωή, φιλίες, πιθανώς και γυναίκα. Δεν είναι κατακριτέο, αλλά το γυμναστήριο είναι πάνω από όλα χώρος προπονήσεων, οπότε όσο κυκλοφορείς με μια πετσέτα στην πλάτη γύρω-γύρω από μηχανήματα προσπαθώντας να κάνεις γνωριμίες, χάνεις δυο στα δυο: οφέλη από την άσκηση (πλαδαρός μπήκες, πλαδαρός θα βγεις) και καλή φήμη ("κολιτσίδα", σε προσφωνούν αναμεταξύ τους οι υπόλοιποι).