Μείωση του σωματικού λίπους – Tι κάνουμε λάθος;

30 October 2021

Description

Γιατί δεν χάνω λίπος;

Η βελτίωση της εικόνας  του σώματος και της υγείας αποτελεί πλέον στόχο του περισσότερου πληθυσμού.

Η φυσική κατάσταση  γνωρίζει τα χρυσά χρόνια της αυτήν την στιγμή και η όλο και περισσότερη ενασχόληση του κόσμου με αυτήν εξελίσσεται ραγδαία.

Η μείωση του σωματικού λίπους αποτελεί πλέον τον νούμερο ένα στόχο πολλών ασκούμενων.

Κυκλοφορούν πολλές παραθεωρίες που δεν συνάδουν με τα επιστημονικά δεδομένα  της εποχής και είναι πολύ εύκολο κάποιος  χωρίς την σωστή καθοδήγηση να μην βλέπει αποτελέσματα και να έχει κολλήσει.

Ας δούμε παρακάτω τα βασικότερα αίτια της στασιμότητας.

 


Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θερμίδων

Η μείωση των θερμίδων και η δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος αποτελεί την πιο βασική παράμετρο στην μείωση του σωματικού λίπους. Η κατανόηση του θερμιδικού ισοζυγίου και πιο συγκεκριμένα το θερμιδικό έλλειμμα είναι το πρώτο δεδομένο και το πιο βάσιμο που μας έχει διδάξει η επιστήμη πολλές δεκαετίες τώρα. Έτσι αν καταναλώνεις παραπάνω θερμίδες από αυτές που καις καθημερινώς δεν πρόκειται να μειώσεις το σωματικό σου λίπος. Το παιχνίδι με τις θερμίδες καθώς και ο υπολογισμός της ημερήσιας πρόσληψης της απαραίτητης  ποσότητας για την μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να την αναλάβει με ακρίβεια ένας διατροφολόγος.


Λανθασμένη επιλογή προπόνησης

Η γυμναστική και η διατροφή είναι σαν δύο κολόνες μίας γέφυρας. Αν καταρρεύσει η μία θα καταρρεύσει και ολόκληρη η γέφυρα.Έτσι η επιλογή της κατάλληλης προπόνησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να μειωθεί το λίπος από το σώμα.Πολλοί λανθασμένα επιλέγουν μόνο την αερόβια προπόνηση για την μείωση του σωματικού λίπους.

Εκτός σοβαρού προβλήματος αυτή η προσέγγιση θεωρείται πλέον λανθασμένη.

Υπάρχουν δύο προβλήματα όταν η αερόβια προπόνηση είναι η μόνο άσκηση για την μείωση του σωματικού βάρους. Πρώτον η μακροχρόνια αερόβια προκαλεί μείωση της μυικής μάζας χωρίς καμία αντίρρηση.Η φυσιολογία είναι ξεκάθαρη για την χαμηλής έντασης καρδιοαναπνευστικής προπόνησης και τον μηχανισμό που ενεργοποιεί στον οργανισμό ( πρωτεινόλυση- διάσπαση μυικών ινών)

Δεύτερον η μείωση αργά η γρήγορα του μεταβολικού ρυθμού, το πόσες θερμίδες δηλαδή καίμε ενώ καθόμαστε είναι επίσης δεδομένη.

Η λύση λοιπόν είναι η προπόνηση με τα βάρη και συγκεκριμένα η εκγύμναση με πολυαρθρικές ασκήσεις προκειμένου να πετύχουμε την μέγιστη καύση των θερμίδων και την όσο δυνατό περισσότερη αύξηση της μυικής μάζας σε θερμιδικό έλλειμμα. Η προπόνηση με αντιστάσεις θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μυική μάζα και όχι να την μειώσουμε.

Η καρδιοαναπνευστική προπόνηση πρέπει να παραμείνει στο παιχνίδι αλλά με την επιλογή έξυπνων μεθόδων χωρίς να γίνεται κατάχρηση.

Ένας γυμναστής οφείλει να γνωρίζει άριστα την φυσιολογία του οργανισμού, και να λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις στην προπόνηση που επιλέγει να σχεδιάσει για ένα άτομο που θέλει να μειώσει το σωματικό του λίπος.

Η ορμονική ισορροπία παίζει καθοριστικό ρόλο στην μείωση του σωματικού λίπους.

Η υπερβολική ποσότητα προπόνησης, η μη πλήρης αποκατάσταση και επαναφορά του οργανισμού, ο λιγοστός ύπνος, η μεγάλη μείωση των θερμίδων, η έλλειψη μικροσυστατικών από την διατροφή ( μαγνήσιο ψευδάργυρος κ.α) μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο stress και αυτό με την σειρά του να οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία όπως αύξηση της κορτιζόλης και μείωση της τεστοστερόνης.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης θα είναι η αντίδραση του οργανισμού στο stress και την ενεργοποίηση της αμυντικής του στάσης αποθηκεύοντας λίπος αντί να το χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας.

Αυτοί αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες στην μείωση του σωματικού λίπους.

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα τα οποία δεν μπορούν να ειπωθούν σε ένα κείμενο.

Παρ’ όλα αυτά η επιμονή, η ψυχική θέληση και η τήρηση των παραπάνω δεδομένων μπορούν να βοηθήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασκουμένων για την μείωση του σωματικού λίπους.