5 αριθμοί που δείχνουν πόσο καλή υγεία και ευεξία έχεις.

26 October 2021

Description

Μέτρησε με αυτούς τους εύκολους τρόπους την υγεία σου.

Για την υγεία και ευεξία σου πρέπεις να ξέρεις αυτά τα νούμερα:


1. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)


Υπολογίζει το βάρος σου σε σχέση με το ύψος σου. Ένας υγιής ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 25. Ένας που ξεπερνά αυτό το νούμερο μπορεί να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες που σχετίζονται με το βάρος, όπως διαβήτης τύπου ΙΙ και παθήσεις της καρδιάς. Βρες τον δικό σου διαιρώντας το βάρος σου σε κιλά με το ύψος σου σε τετραγωνικά μέτρα. Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε αθλητές (οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος). Επίσης, δεν είναι ακριβής σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες και σε σωματικά αδύναμους ανθρώπους.


2. Η βιολογική σου ηλικία


Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει το σώμα σου να νομίζει ότι είσαι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο στην πραγματικότητα. Είναι διεθνώς αυξημένος ο αριθμός των νέων ανθρώπων που αναπτύσσουν τυπικές ασθένειες της μέσης ηλικίας όπως διαβήτη τύπου ΙΙ και μεταβολικό σύνδρομο και ειδικοί αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.


3. Η περίμετρος της μέσης σου


Όλα τα ζωτικά σου όργανα βρίσκονται στην περιοχή της κοιλιάς σου, έτσι τυχόν επιπλέον βάρος τα δυσκολεύει να λειτουργήσουν σωστά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίμετρος μέσης κάτω από 94 εκατοστά για τους άνδρες και κάτω από 80 για τις γυναίκες θεωρείται υγιής. Οτιδήποτε υψηλότερο από αυτά θα μπορούσε να υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας χρόνιας ασθένειας που σχετίζεται με το βάρος όπως διαβήτη τύπου ΙΙ.


4. Η αρτηριακή σου πίεση


Υποδεικνύει την πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών σου. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει πως δέχονται πολλή πίεση και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σου για εμφάνιση παθήσεων της καρδιάς και πρόκληση εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φυσιολογική θεωρείται η πίεση που είναι κάτω από 120/80 mmHg. Ο ευκολότερος τρόπος για να τη μετρήσεις είναι με πιεσόμετρο στο σπίτι ή στο φαρμακοποιό σου.


5. Οι καρδιακοί σου παλμοί


Μια καλή ένδειξη για το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης είναι η μέτρηση των καρδιακών σου παλμών σε ηρεμία. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτή θα πρέπει να είναι 60-100 παλμοί ανά λεπτό. Οι κορυφαίοι αθλητές έχουν λιγότερους παλμούς σε ανάπαυση. Αν οι παλμοί σου σε φάση ανάπαυσης είναι πάνω από 100, σημαίνει πως το σώμα σου δουλεύει πιο σκληρά για να κάνει τη δουλειά του και αυτό έχει συσχετιστεί με υψηλότερη αρτηριακή πίεση και παθήσεις της καρδιάς. Μπορείς να μετρήσεις τους παλμούς σου τοποθετώντας το δείκτη, το μέσο και τον παράμεσο στο λαιμό σου για 15 δευτερόλεπτα. Μετά πολλαπλασίασε τον αριθμό επί τέσσερα.